Lijfrenteverzekeringen

Maximaal kunnen genieten van uw oude dag is voor veel mensen erg belangrijk. Maar de mogelijkheden worden al snel beperkt als u van alleen een AOW moet rondkomen. Een lijfrente kan ervoor zorgen dat u tijdens uw pensioen altijd een extraatje achter de hand hebt. Voor veel mensen betekent de lijfrenteverzekering een gevoel van vrijheid. Ze kunnen eerder stoppen met werken door het vermogen dat ze hebben opgebouwd met hun lijfrente. Zo wordt het financieel mogelijk om te stoppen met werken voordat u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

In Nederland zijn er drie manieren waarop uw inkomen geregeld is tijdens uw pensioen. Ten eerste heeft u de AOW-uitkering van de overheid. De AOW is afgeleid van het minimumloon. Het percentage wat u daarover ontvangt hangt af van uw woonsituatie. De tweede vorm van inkomen is het werkgeverspensioen. Tijdens uw hele werkende leven wordt dit pensioen opgebouwd door het betalen van de pensioenpremie. De derde vorm van inkomen is het geld dat u zelf heeft opgespaard. Een van deze vormen is de lijfrente.

De lijfrente kan geld op een spaarrekening bij de bank zijn. Dit wordt ook wel een bancaire lijfrente genoemd. Daarnaast is het ook mogelijk een lijfrenteverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. De lijfrenteverzekering is een vorm van levensverzekering en wordt gebruikt om fiscaalvriendelijk extra inkomen op te bouwen voor tijdens uw pensioen.

De lijfrente heeft twee verschillende fases, de opbouw en de uitkering van de lijfrente. Tijdens het opbouwen kunt u ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag in te leggen. Daarnaast is het mogelijk om in één keer een groot bedrag in te leggen. Dit wordt ook wel een koopsompolis genoemd. Uw verzekeraar zal gaan beleggen met het geld dat u inlegt. Daarnaast ontvangt uw rente over het ingelegde bedrag.

Zodra u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt wordt het geld weer aan u uitgekeerd. Op welke manier u het geld tijdens uw pensioen weer ontvangt hangt af van de afspraken die u hebt gemaakt met uw bank. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u vanaf uw 65e maandelijks een vast bedrag op uw bankrekening ontvangt.

Er zijn een aantal voordelen van de lijfrenteverzekering. Zo is het een belastingvriendelijke spaarvorm voor uw pensioen. De inleg kan in veel gevallen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Ook hoeft u geen belasting te betalen over het vermogen dat u via een lijfrenteverzekering opbouwt. Als de lijfrente wordt uitgekeerd betaalt u echter wel inkomstenbelasting over het uitgekeerde bedrag. Een ander voordeel is dat u bij het wisselen van werkgever een mogelijk pensioengat kunt opvullen. Ook na uw overlijden zal het uitkeren van de lijfrente gewoon doorgaan. Zo kunnen uw nabestaanden uw lijfrente nog blijven ontvangen. Er zit namelijk geen limiet aan de uitkeringstermijn. Vaak zitten hier nog wel verschillen tussen bij een bancaire lijfrente en een lijfrente bij een verzekeraar.

Een nadeel van het afsluiten van een lijfrentepolis is dat er hoge kosten aan kunnen zitten. Ook is het vaak een wirwar van verschillende voorwaarden en regelingen waardoor het lastig is om snel een goede keuze te maken. Het is daarom belangrijk om u goed te laten adviseren door een expert voordat u een lijfrenteverzekering afsluit.

Als u spaart hebt u te maken met inflatie. De 500 euro die u hebt ingelegd kan tegen de tijd dat uw lijfrente wordt uitgekeerd nog maar 400 euro waard zijn. Zo krijgt het opbouwen van vermogen een enigszins zure nasmaak. Om dit te voorkomen kunt u uw lijfrenteverzekering laten indexeren. Elk jaar nemen de uitkeringen met een bepaald percentage toe om te compenseren voor de inflatie. Dit kost echter wel weer geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.