Lijfrenteverzekeringen

Maximaal kunnen genieten van je oude dag is voor veel mensen erg belangrijk. Maar de mogelijkheden worden al snel beperkt als je van alleen een AOW moet rondkomen. Een lijfrente kan ervoor zorgen dat je tijdens je pensioen altijd een extraatje achter de hand hebt. Voor veel mensen betekent de lijfrenteverzekering een gevoel van vrijheid. Ze kunnen eerder stoppen met werken door het vermogen dat ze hebben opgebouwd met hun lijfrente. Zo wordt het financieel mogelijk om te stoppen met werken voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

In Nederland zijn er drie manieren waarop je inkomen geregeld is tijdens je pensioen. Ten eerste heb je de AOW-uitkering van de overheid. De AOW is afgeleid van het minimumloon. Het percentage wat je daarover ontvangt hangt af van je woonsituatie. De tweede vorm van inkomen is het werkgeverspensioen. Tijdens je hele werkende leven wordt dit pensioen opgebouwd door het betalen van de pensioenpremie. De derde vorm van inkomen is het geld dat je zelf hebt opgespaard. Een van deze vormen is de lijfrente.

De lijfrente kan geld op een spaarrekening bij de bank zijn. Dit wordt ook wel een bancaire lijfrente genoemd. Daarnaast is het ook mogelijk een lijfrenteverzekering af te sluiten bij een verzekeraar. De lijfrenteverzekering is een vorm van levensverzekering en wordt gebruikt om fiscaalvriendelijk extra inkomen op te bouwen voor tijdens je pensioen.

De lijfrente heeft twee verschillende fases, de opbouw en de uitkering van de lijfrente. Tijdens het opbouwen kun je ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag in te leggen. Daarnaast is het mogelijk om in één keer een groot bedrag in te leggen. Dit wordt ook wel een koopsompolis genoemd. Je verzekeraar zal gaan beleggen met het geld dat je inlegt. Daarnaast ontvang je rente over het ingelegde bedrag.

Zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt wordt het geld weer aan je uitgekeerd. Op welke manier je het geld tijdens je pensioen weer ontvangt hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met je bank. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je vanaf je 65e maandelijks een vast bedrag op je bankrekening ontvangt.

Er zijn een aantal voordelen van de lijfrenteverzekering. Zo is het een belastingvriendelijke spaarvorm voor je pensioen. De inleg kan in veel gevallen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Ook hoef je geen belasting te betalen over het vermogen dat je via een lijfrenteverzekering opbouwt. Als de lijfrente wordt uitgekeerd betaal je echter wel inkomstenbelasting over het uitgekeerde bedrag. Een ander voordeel is dat je bij het wisselen van werkgever een mogelijk pensioengat kunt opvullen. Ook na je overlijden zal het uitkeren van de lijfrente gewoon doorgaan. Zo kunnen je nabestaanden jouw lijfrente nog blijven ontvangen. Er zit namelijk geen limiet aan de uitkeringstermijn. Vaak zitten hier nog wel verschillen tussen bij een bancaire lijfrente en een lijfrente bij een verzekeraar.

Een nadeel van het afsluiten van een lijfrentepolis is dat er hoge kosten aan kunnen zitten. Ook is het vaak een wirwar van verschillende voorwaarden en regelingen waardoor het lastig is om snel een goede keuze te maken. Het is daarom belangrijk om je goed te laten adviseren door een expert voordat je een lijfrenteverzekering afsluit.

Als je spaart heb je te maken met inflatie. De 500 euro die je hebt ingelegd kan tegen de tijd dat je lijfrente wordt uitgekeerd nog maar 400 euro waard zijn. Zo krijgt het opbouwen van vermogen een enigszins zure nasmaak. Om dit te voorkomen kun je je lijfrenteverzekering laten indexeren. Elk jaar nemen de uitkeringen met een bepaald percentage toe om te compenseren voor de inflatie. Dit kost echter wel weer geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.