ASR

ASR, voluit ASR Nederland, is een beursgenoteerde Nederlandse verzekeringsgroep. Een deel van de aandelen van deze verzekeringsgroep is in het bezit van de Nederlandse staat. ASR is een verzekeringsgroep, a.s.r., de Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Ditzo behoren allemaal tot deze groep. De basis van deze verzekeringsgroep ligt in 1720 en nadat de groep in 2008 genationaliseerd was, ging ASR in 2016 terug naar de beurs. Het hoofdkantoor staat in Utrecht. 

Pensioenopbouw

Boven: afbeelding van de pensioenpagina van ASR met informatie over pensioenproducten.

Via je werkgever kun je bij ASR aanvullend pensioen opbouwen. De verzekeraar biedt op dit moment drie soorten pensioenregelingen aan:

 • uitkeringsovereenkomst
 • kapitaalovereenkomst
 • premieovereenkomst of beschikbare premieregeling

Als je pensioen opbouwt in een uitkeringsovereenkomst, dan weet je vooraf hoe hoog jouw pensioenuitkering zal zijn. De uitkering is namelijk gegarandeerd. Eindloon- en middelloonregelingen zijn voorbeelden van uitkeringsovereenkomsten. In een middelloonregeling is het pensioen onder andere gebaseerd op het gemiddeld verdiende salaris. In een eindloonregeling is het pensioen onder andere gebaseerd op het laatst verdiende salaris: het eindloon.

Bij een kapitaalovereenkomst weet je vooraf hoe hoog het pensioenkapitaal zal zijn. Met het pensioenkapitaal moet er op de pensioendatum een levenslang pensioen aangekocht worden. Hoe hoog dit aan te kopen pensioen is, is vooraf niet bekend. Dit komt omdat de hoogte bepaald wordt door de hoogte van het opgebouwde pensioenkapitaal, de aankooptarieven en de geldende rente.  

Bij een premieovereenkomst of beschikbare premieregeling garandeert de werkgever de jaarlijkse pensioenpremie. Met deze beschikbare premie wordt er pensioenkapitaal opgebouwd. Net als bij een kapitaalovereenkomst, moet er bij een premieovereenkomst met het opgebouwde pensioenkapitaal op de pensioendatum een levenslang pensioen aangekocht worden. 

Waardeoverdracht

Ga je ergens anders werken? Dan ga je zeer waarschijnlijk bij je nieuwe werkgever pensioen opbouwen. Je kunt dan kiezen of je jouw pensioen bij de oude pensioenbeheerder laat staan of dat je je opgebouwde pensioen meeneemt naar de nieuwe pensioenbeheerder.  Dit meenemen heet waardeoverdracht. Het is niet altijd een goed idee om aan waardeoverdracht te doen, het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren.

Aanvullend pensioen

ASR bood in het verleden verschillende aanvullende pensioenproducten aan. Deze zijn op dit moment niet meer af te sluiten. Dit gaat over de volgende producten:

 • Lijfrente spaarrekening
 • Extra pensioenuitkering
 • Direct ingaande lijfrente
 • Uitgestelde garantie lijfrente
 • Extra pensioen beleggen

Naast het pensioen dat je opbouwt, krijg je als je de pensioenleeftijd bereikt, AOW. Het kan voorkomen dat je denkt dat AOW en het aanvullend pensioen onvoldoende zullen zijn. Je kunt zelf geld sparen, wat je later kunt gebruiken om in je levensonderhoud te voorzien. Ook kun je ervoor kiezen om een of meerdere verzekeringen af te sluiten, zoals een lijfrenteverzekering. Op deze pagina kun je meer informatie vinden over lijfrenteverzekeringen. 

Bouw jij pensioen op bij ASR? Of ontvang je een pensioenuitkering van deze verzekeraar? Dan horen wij graag jouw positieve/negatieve ervaringen in een reactie hieronder.

 

2 gedachten over “ASR”

 1. Nederlands Centrum voor Financiële Informatie

  Je lijfrente- of pensioenuitkering wordt in 2021 op de volgende data bijgeschreven op je rekening. Afhankelijk van je bank of door weekenden of feestdagen kan je uitkering iets later op je rekening staan. Heb je een buitenlands rekeningnummer? Dan kan het geld later bijgeschreven worden.

  – Vrijdag 22 januari 2021
  – Woensdag 24 februari 2021
  – Woensdag 24 maart 2021
  – Vrijdag 23 april 2021
  – Vrijdag 21 mei 2021
  – Donderdag 24 juni 2021
  – Vrijdag 23 juli 2021
  – Dinsdag 24 augustus 2021
  – Vrijdag 24 september 2021
  – Woensdag 22 oktober 2021
  – Woensdag 24 november 2021
  – Dinsdag 21 december 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.